Verlaag de energierekening met deze 6 eenvoudige methodes

Van het kiezen van het beste energietarief tot het verminderen van de hoeveelheid gas en elektriciteit die u gebruikt, ons advies helpt u geld te besparen en uw huis comfortabeler te maken. Sommige van onze methodes nemen niet langer dan een paar seconden in beslag – dus u kunt vandaag al beginnen met het verlagen van uw energierekening.

1. Wissel van energieleverancier

Als u de laatste tijd niet van energieleverancier of tarief bent veranderd, is de kans groot dat u geld kunt besparen. Dat komt omdat u waarschijnlijk niet-contractuele tarieven betaalt. Deze behoren vaak tot de duurdere deals op de markt, ook al zijn ze aan de prijs gebonden.

Out-of-contract tarieven, ook wel standaardtarieven genoemd, zijn de tarieven voor klanten die hun energietarief niet hebben gekozen of geen actie hebben ondernomen toen hun vaste deal afliep.

Uit onderzoek blijkt dat u in een jaar ongeveer 100 tot 300 euro kunt besparen door over te stappen van een standaardtarief dat is ingesteld op het niveau van de prijslimiet, naar de goedkoopste beschikbare deal.

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een standaardtarief, wat betekent dat u flink kunt besparen op uw energierekening.

2. Maak gebruik van je thermostaat

Het verlagen van de kamertemperatuur met slechts 1°C leiden tot een verlaging van de verwarmingskosten met maximaal 80 euro per jaar in een doorsnee huis.

Trek dus een trui aan voordat u de verwarming hoger zet. Als u nog geen kamerthermostaat, of thermostatische radiatorkranen heeft, kunt u – wanneer u deze op de juiste manier instelt – nog eens 80 euro per jaar besparen.

Het vermindert ook de CO2-uitstoot van uw huis met 330 kg per jaar. Met de verwarmingsregelaars moet u het volgende kunnen doen:

  • Houd uw gebruik bij – verbruik niet meer dan nodig
  • Verwarm alleen delen van uw huis waar het nodig is (bijv. woonkamer)
  • Stel verschillende temperaturen in voor verschillende delen van uw huis
  • Houd uw huis op een comfortabele temperatuur

3. Vervang standaard gloeilampen

Energiezuinige lampen kunnen u helpen uw energierekening gemakkelijk te verlagen.

Een led-lamp kost ongeveer 1,71 Euro per jaar. Tijdens de levensduur zou u ongeveer 180 Euro kunnen besparen op uw energierekening, vergeleken met een standaard gloeilamp.

Vergeet niet dat spaarlampen langer meegaan dan traditionele lampen. Gloeilampen zijn vergeleken met LED’s de meest energiezuinige lampen en verbruiken bijna 90% minder energie dan traditionele gloeilampen.

led-lampen kunnen minder dan 5 Euro kosten, en sommige kunnen zichzelf binnen enkele maanden terugbetalen als u uw energiebesparing (zie boven) in uw gehele huis doorvoert.

Vergeet niet om de lichten uit te doen wanneer u de kamer verlaat en gebruik de beste lamp voor de grootte van de kamer of het werk dat u zal doen.

4. Houd tocht tegen

Als u voorkomt dat warmte ontsnapt door ongewenste openingen en kieren, kunt u tot 20 Euro per jaar besparen. U kunt nog veel meer besparen met professionele tochtstrips.

  • Ramen: Gebruik tochtbestendige strips rond het frame. Borstelstrips werken beter voor schuiframen.
  • Deuren: Gebruik tochtbestendige stroken voor openingen rond de randen, en borstel- of scharnierende tochtstrips aan de onderkant van deuren.
  • Schoorsteen en open haard: Als u uw open haard niet gebruikt, gebruik dan een opblaasbaar kussen om de schoorsteen te blokkeren of plaats een dop over de schoorsteenpot. Als u een open schoorsteen heeft, kan dit alleen 15 Euro per jaar besparen.
  • Vloerplanken en plinten: Vloerplanken moeten bewegen, dus gebruik een flexibele siliconenvuller om de gaten op te vullen.
  • Luiken: U kunt voorkomen dat warme lucht ontsnapt door tochtwerende schuimstrips te gebruiken.

Heeft u alle grote openingen al dichtgemaakt? Overweeg ook kleinere gaten die lucht binnenlaten, zoals sleutelgaten en brievenbussen.

5. Houd uw energierekening onder controle

Door uw energierekening te betalen via automatische incasso, spreidt u uw energiekosten over het jaar en vermijdt u grote schokkende rekeningen in de winter.

Door uw energieleverancier regelmatig meterstanden door te geven, blijft uw factuur zo nauwkeurig mogelijk. Dit helpt om te voorkomen dat er een groot krediet- of debetsaldo wordt opgebouwd.

Als u denkt dat u te veel heeft betaald en krediet heeft bij uw energieleverancier, stuur hen dan de meterstanden. U kunt op elk moment een premieteruggave aanvragen, ook als deze niet past in het automatische terugbetalingsbeleid van uw energieleverancier. Uw recht om dit te doen is uiteengezet in de licentievoorwaarden van leveranciers. Deze zeggen dat het krediet onmiddellijk moet worden terugbetaald wanneer u daarom vraagt, maar niet als er redelijke gronden zijn om dit niet te doen.

U moet normaal gesproken contact opnemen met de klantenservice of online een aanvraagformulier voor teruggave invullen. Vergeet niet dat als het zomer is, u krediet voor de winter moet opbouwen. Maar als u geld verschuldigd bent, houd dit dan niet in.

Neem contact op met uw energieleverancier en vraag om terugbetaling. Niet tevreden met uw energieleverancier? Kies dan voor een betere leverancier. Overstappen kan namelijk vele Euro’s schelen!

6. Nog enkele tips

  • Leer te begrijpen wat uw energierekening inhoudt. Het is de eerste stap om te weten hoeveel gas en elektriciteit u gebruikt en waar u kunt bezuinigen.
  • Een slimme meter vertelt u in realtime hoeveel energie je verbruikt. U kunt ook een energiemeter kopen.
  • Laat uw elektronisch apparatuur niet op stand-by staan. Dit kan u tot 30 Euro per jaar besparen.
  • Monteer een waterbesparende douchekop. Deze zorgen ervoor dat uw douche krachtig aanvoelt, terwijl u minder warm water gebruikt.
  • Gebruik uw wasmachine en vaatwasser alleen als ze vol zijn en gebruik energiezuinige programma’s.
  • Droog uw was buiten, in plaats van uw wasdroger te gebruiken.